Follow up συνεργατών. Τι σημαίνει αυτός όρος? Τον έχει ξανά ακούσει? Και όμως, πολλοί από τον χώρο του Network Marketing αναφέρουν ότι είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχίας.
Πολλοί δεν το δίνουν σημασία. Αρκούνται στην απλή ενημέρωση και πιστεύουν ότι ο συνεργάτης θα τους ενημερώσει αν ενδιαφέρεται. Από μόνος του. Αν είναι δυνατόν!
Το follow up είναι μία δεξιότητα στο MLM την οποία μπορείς να την μάθεις. Δεν πρέπει να αφήσεις κάτι στην τύχη.
Ποιος είναι αυτός ο οποίος από την πρώτη ημέρα κατάλαβε τι είναι σωστό για τον εαυτό του? Ποιος είναι αυτός ο οποίος από την πρώτη ενημέρωση μπόρεσε να δει την μεγάλη εικόνα?
Εδώ το follow up μας θα παίξει τον καθοριστικό του ρόλο.
4 σημεία για το σωστό Follow up συνεργατών
Κάνε αυτό που είπες ότι θα κάνεις
Αν έχεις πει ότι θα πάρεις σε κάποια συγκεκριμένη ώρα τηλέφωνο τότε θα πρέπει και να πάρεις. Αν έχεις υποσχεθεί συγκεκριμένες πληροφορίες τότε θα πρέπει να τις δώσεις. Αν έκλεισες συνάντηση σε καθορισμένη ώρα τότε θα πρέπει να εμφανιστείς.
Αυτά που λες θα πρέπει και να κάνεις. Πρέπει να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη του άλλου. Οι περισσότεροι ενθουσιάζουν τους υποψήφιους για μία ημέρα και από εκεί και πέρα στην συνέχεια δεν ακολουθεί τίποτα.
Ο λόγος σου είναι σπαθί και οι υπόλοιποι θα το εκτιμήσουν. Αν έχεις υποσχεθεί να κάνεις κάτι σε συγκεκριμένο χρόνο τότε θα πρέπει και να το κάνεις.
Αν σου έτυχε κάτι σοβαρό τότε ενημέρωσε έγκαιρα και προγραμμάτισε νέα ημέρα και ώρα.
Ο λόγος μιας συνάντησης είναι ο καθορισμός της νέας
Αυτό ήταν και για εμένα κάτι νέο. Το διάβασα και το άκουσα από διάφορους. Αλλά μου έγινε ξεκάθαρο μόνο όταν το χρησιμοποίησα στην πράξη.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος μιας συνάντησης είναι η εγγραφή του νέου συνεργάτη. Εννοείται ότι αυτό αποτελεί την εξαίρεση. Απογοητεύονται μετά και θεωρούν αποτυχημένη την ημέρα τους.
Αν όμως η κάθε συνάντηση γίνει με σκοπό να καθορίσεις την επόμενη, ο νέος συνεργάτης θα εκπαιδευτεί σταδιακά και στο τέλος θα μπορεί να πάρει μία πιο ξεκάθαρη απόφαση.
Πάμε από συνάντηση σε συνάντηση. Την μία θα του στείλουμε ένα video, την άλλη να παρακολουθήσει ένα webinar, την άλλη τον προσκαλούμε σε μία διοργάνωση, την άλλη σε καφέ με άλλους συνεργάτες κτλ.
Έτσι τον γνωρίζεις και εσύ καλύτερα. Θα μάθεις ποιο εύκολα το τυφλό του σημείο. Ποιες πληροφορίες του λείπουν. Και του τις δίνεις.
2 με 5 συναντήσεις
Θα χρειαστούν περίπου 2 με 5 συναντήσεις για να πει κάποιος το τελικό ΝΑΙ. Αυτό θα πρέπει να το ξέρεις από την αρχή. Δεν χρειάζεται επομένως να απαιτείς από τον συνομιλητή σου εγγραφή από την πρώτη ενημέρωση.
Πιέζεις έτσι πολύ τον απέναντι σου. Εσύ πως νιώθεις αν κάποιος σε πιέζει? Εγώ πάντως νιώθω άβολα και θέλω να τελειώσει όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα η συνάντηση.
Δεν είναι σπάνιο να απομακρύνονται οι υποψήφιοι από την υπερβολική πίεση και να καταστρέφονται έτσι και μακροχρόνιες σχέσεις και φιλίες.
Σε κάποιους θα χρειαστείς 7 και σε άλλους 1 συνάντηση. Ο στόχος σου είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση. Είναι πολύ δύσκολο να πειστεί κάποιος σε μία συνάντηση. Να έχεις υπομονή.
Κοντά διαστήματα συναντήσεων
Γνωρίζω ανθρώπους που ενημερώνουν μία φορά και αφήνουν τον υποψήφιο να αποφασίσει. Θεωρούν τον χρόνο τους πολύτιμο.
Άλλοι πάλι κάνουν κάτι ποιο σωστό. Καθορίζουν περισσότερες συναντήσεις αλλά αφήνουν μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα τους.
Προγραμμάτισε πολλές συναντήσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα. Θα σου πω το γιατί. Όταν προτείνεις κάτι νέο σε κάποιον, το ενδιαφέρον είναι σε υψηλό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο θα πρέπει να το διατηρήσεις.
Αυτό το πετυχαίνεις μόνο με σύντομα χρονικά διαστήματα. Αν του δόσεις να δει ένα video, στην συνέχεια να δει ένα live webinar και τέλος να συμμετέχει σε μία συνάντηση και όλα αυτά μέσα σε 10 ημέρες, τότε του δίνεις την δυνατότητα να σκεφτεί πραγματικά για την ευκαιρία που του προσφέρεις.
Know NO Limits
Dimis Grop