Έχω αποτύχει στο Network Marketing

Ναι είναι αλήθεια. Έχω αποτύχει στο Network Marketing. Και αρκετές φορές μάλιστα. Όχι μόνο μία. Έχεις αποτύχει και εσύ?

Μία, από τις πολλές αλήθειες που κυκλοφορούν στο MLM είναι πως:

Μόνο αυτοί που τα παρατάνε αποτυγχάνουν τελικά

Εγώ συμφωνώ με την παραπάνω δήλωση. Έχω κάνει λάθη και έχω αποτύχει αλλά δεν τα παράτησα. Δεν είμαι αποτυχημένος εγώ.

Υπήρχαν στιγμές που τα έξοδα μου ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Υπήρχαν στιγμές που καταλάβαινα ότι στην εταιρεία στην οποία βρίσκομαι τώρα, δεν θα μπορέσω να συνεχίσω.

Όπως γενικά στην ζωή έτσι και στο Network Marketing, θα πρέπει να καταλαβαίνεις πότε κάνεις λάθος, να μαθαίνεις από αυτό και να προσαρμόζεις την δουλειά σου.

Την ενασχόληση μου όμως, στην πρώτη εταιρεία και παράλληλα την αποτυχία μου, δεν την μετανιώνω. Ακριβώς αυτές οι εμπειρίες είναι που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα.

Έχω αποτύχει στο Network Marketing λοιπόν και σήμερα θα σου μιλήσω για τα μαθήματα που έχω λάβει από τα λάθη του παρελθόντος.

Έχω αποτύχει στο Network Marketing – Τα 9 μαθήματα μου

Θα πρέπει να αποκτήσεις την ικανότητα να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να το κάνεις την επόμενη φορά καλύτερα. Τι μπόρεσα να μάθω εγώ από τα λάθη μου.

Αδιαφόρησε για τα Hype

Στο MLM υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που προωθούνται γρήγορα και ειδικά στο ξεκίνημα τους. Ακούμε για prelaunch και για την μοναδική ευκαιρία αν συμμετέχεις από την αρχή.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτή η ενέργεια και ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι μεταδοτικός και ότι μπορεί και εσένα να σε επηρεάζει.

Πολλές φορές όμως πίσω από όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει μόνο καπνός. Θα πρέπει να αποκτήσεις την ικανότητα να βλέπεις μέσα από τον καπνό και να κάνεις την ανάλυση σου.

Να είσαι έξυπνος. Μην αποφασίζεις με τον ενθουσιασμό του hype, αλλά με τα κριτήρια σου. Ποια είναι τα κριτήρια που θεωρείς εσύ σημαντικά σε μια επιχείρηση? Αν δεν τα έχει αυτά η πρόταση που σου στάλθηκε, τότε μην ασχολείσαι.

Τα hype πολλές φορές σε αποσυντονίζουν και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς στα βασικά. Παραμελείς την επιχείρηση σου και ασχολείσαι με κάτι πρόχειρο το οποίο ξέρεις ότι δεν θα πάει πολύ.

Είναι δύσκολο να ξεκινάς συνεχώς από την αρχή.

Μάθε καλά το πλάνο αμοιβών

Συμβαίνει σε πολλούς και ειδικά στην αρχή. Τυφλωνόμαστε από νούμερα και υπερβολικούς ενθουσιασμούς.

Όταν είχα δει το πλάνο αμοιβών της πρώτης μου εταιρείας είχα ζαλιστεί από τις δυνατότητες. 12 τρόποι πληρωμής. Απίστευτο! Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πολύ ενδιαφέρον πλάνα.

Μη κάνεις όμως ποτέ το λάθος να ξεκινήσεις χωρίς να γνωρίζεις ξεκάθαρα που θέλεις να φτάσεις και τι θα χρειαστεί για αυτό.

Ακούμε και βλέπουμε το παλιό κλασικό παράδειγμα:

Θα χρειαστείς μόνο 3 συνεργάτες. Αυτοί θα βρουν άλλους 3 κτλ.

Δυστυχώς πολλοί συνεργάτες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην επιχείρηση τους, για να αποκτήσουν ένα εισόδημα πχ. 2.000€ το μήνα.

Δεν γνωρίζουν τι τζίρο θα πρέπει να κάνουν και πόσους συνεργάτες θα χρειαστούν. Απλά εύχονται να γράψουν συνεργάτες και αυτοί να βρουν με την σειρά τους άλλους.

Πριν ξεκινήσεις σε μία επιχείρηση μελέτησε σωστά το πλάνο αμοιβών. Θα πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να καταφέρεις για να έχεις ένα εισόδημα 2.000€ (αν είναι αυτός ο στόχος σου).

Θυμάμαι συγκεκριμένα σε μία επιχείρηση, από τις πολλές που μου έχουν προταθεί, θα έπρεπε να αποκτήσω 1.200 συνεργάτες για ένα μηνιαίο εισόδημα 2.500€. Πολύ μεγάλος αριθμός τον οποίο οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν έτσι και αλλιώς.

Δεν το πιστεύεις αρκετά

Αν είσαι ήδη στο MLM τότε είμαι σίγουρος ότι θα το έχεις ακούσει. Δεν το πιστεύεις αρκετά. Φυσικά θα πρέπει να πιστεύεις στην εταιρεία σου. Όχι όμως με παρωπίδες.

Μέσα σου γνωρίζεις τι είναι σωστό και αν αυτό που προσφέρεις δίνει τελικά όφελος στους υπόλοιπους ή όχι.

Στο ebook μου, 6 μύθοι στο MLM, μιλάω ξεκάθαρα για αυτό το ψέμα. Αυτός ο μύθος γύρω από την παρακίνηση και την πίστη, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ανάπτυξης στο Network Marketing (και όχι μόνο).

Σε χιλιάδες δικτυωτές λέγεται ότι ο λόγος για την επιτυχία τους, ήταν τελικά η έλλειψη πίστης. Αυτό είναι μύθος. Το γιατί το αναφέρω στο ebook μου: θα το βρεις εδώ.

Θα πρέπει να σταματήσεις να σπας το κεφάλι σου καθημερινά για την πίστη στην εταιρεία σου και να ξεκινήσεις να επικεντρώνεσαι στα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία πχ. το μάρκετινγκ.

Βρες τους ανθρώπους που ψάχνουν αυτό που προσφέρεις εσύ. Δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο θα ενημερώνει, θα προεπιλέγει και θα προετοιμάζει τους πραγματικά ενδιαφερόμενους. Εννοείται αυτόματα.

Δούλεψε το μάρκετινγκ σου και αφιέρωσε τον χρόνο σου στους καλύτερους.

Ένας μέντορας είναι σημαντικός (τις περισσότερες φορές)

Όταν ξεκινάμε στο Network Marketing, είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον πλάι μας για να μας δείξει πως λειτουργεί τελικά αυτή η δουλειά.

Δεν είναι απαραίτητο ο ανάδοχος (sponsor) και ο μέντορας να είναι το ίδιο άτομο. Πολλές φορές έχουμε καλύτερη σύνδεση σε άλλους ανθρώπους.

Στην αρχή και εγώ δεν είχα ξοδέψει πολλές σκέψεις για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο μέντορας μου. Σήμερα έχω ξεκάθαρη εικόνα πως θέλω να είναι.

Αυτό που σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι ο μέντορας μπορεί να σου δείξει τον δρόμο και να σε βοηθήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι υπεύθυνος για την αποτυχία ή την επιτυχία σου.

Υπεύθυνος είσαι εσύ εξολοκλήρου. Στο 100%. Αν το έχεις καταλάβει αυτό, τότε μπορείς και χωρίς μέντορα. Θα χρειαστείς λίγο περισσότερο χρόνο.

Δικιά μου συμβουλή λοιπόν. Βρες έναν άνθρωπο που δουλεύει έτσι όπως θα ήθελες εσύ ή έχει φτάσει εκεί που θέλεις να πας. Πρότεινε του συνεργασία και μείνε κοντά του.

Προσωπικές συναντήσεις με συνεργάτες

Ναι και όμως υπάρχουν ακόμα. Οι παλιοί καλοί τρόποι εργασίας στο MLM. Για εμένα αυτό πλέον έχει σταματήσει.

Πριν αρκετό καιρό, συναντιόμουν ακόμα με υποψήφιους συνεργάτες και συζητούσαμε ώρες για την επιχείρηση, το πλάνο αμοιβών κτλ.

Μετά από 2 – 3 ημέρες είχαμε επιπλέον ερωτήσεις. Μιλούσαμε με αναδόχους και άλλους συνεργάτες. Ακολουθούσε μία ερώτηση μετά την άλλη. Και ξαφνικά η απόλυτη σιωπή. Η εξαφάνιση!

Δεν σήκωναν τα τηλέφωνα. Δεν απαντούσαν στα μηνύματα. Εγώ όμως είχα αφιερώσει ώρες για την ενημέρωση τους.

Τέλος! Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι και μάλιστα ποιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Θα επαναλάβω την τοποθέτηση μου από το ποιο πάνω σημείο.

Βρες τους ανθρώπους που ψάχνουν αυτό που προσφέρεις εσύ. Δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο θα ενημερώνει, θα προεπιλέγει και θα προετοιμάζει τους πραγματικά ενδιαφερόμενους. Εννοείται αυτόματα.

Δούλεψε το μάρκετινγκ σου και αφιέρωσε τον χρόνο σου στους καλύτερους.

Όχι σημαίνει όχι

Το ξέρω. Σε παλιότερα post έλεγα κάτι διαφορετικό. Οι περισσότερες εταιρείες στο Network Marketing σου λένε ότι, το όχι δεν σημαίνει όχι. Το όχι σημαίνει ότι του λείπει ακόμα μία πληροφορία ή ότι θέλει λίγο χρόνο ακόμα κτλ.

Κάποιες φορές μπορεί όντως να μετατραπεί ένα ΌΧΙ σε Ναι. Ανάλογα τον ενδοιασμό βέβαια. Αν έχεις κάνει όμως σωστά την παρουσίαση σου και έδωσες τις απαραίτητες πληροφορίες τότε ο υποψήφιος μπορεί να πάρει μία απόφαση. Δεν είναι μικρό παιδί.

Αν δεν έχει όρεξη θα σου το πει. Δεν έχω χρόνο, δεν έχω χρήματα…… Όλα αυτά είναι όχι.

Το ερώτημα εδώ είναι τώρα, γιατί να χάνουμε χρόνο με τους ανθρώπους που δεν θέλουν? Δεν έχουν όλοι δικαίωμα να επιλέξουν?

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν το πιστεύουν 100%. Θα πρέπει να περιορίσεις λοιπόν τον χρόνο σου με τους ανθρώπους που δεν θέλουν. Το γιατί θα το δεις στην επόμενη ενότητα.

Δεν μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους

Μπράβο σου! Τα κατάφερες. Ένας υποψήφιος συνεργάτης είχε πολλές αμφιβολίες για την επιχειρηματική σου πρόταση. Απάντησες σε όλες και τελικά τον έπεισες να κάνει εγγραφή. Και τώρα?

Κέρδισες έναν νέο συνεργάτη λοιπόν. Αλλά θα συνεχίσει και παρακάτω? Θα παράγει έργο? Θα συνεχίσει τα επόμενα βήματα χωρίς την δική σου παρακίνηση?

Αμφιβάλω. Αν έπρεπε να τον πείσεις για την εγγραφή, θα πρέπει να τον πείσεις και για τα επόμενα βήματα. Και αυτό να ξέρεις δεν είναι καθόλου ωραίο.

Δεν είναι εύκολο να έχεις στην ομάδα σου συνεργάτες, τους οποίους θα πρέπει συνεχώς να παρακινείς, για να κάνουν ενέργειες.

Αν κάποιος δεν δει την ευκαιρία, είναι δικό του πρόβλημα. Μην το κάνεις τελικά δικό σου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι παράγουν έργο.

Συνήθως με τα πρώτα προβλήματα διαμαρτύρονται και εγκαταλείπουν. Για όλα όμως τελικά θα φταις εσύ.

Η λίστα ονομάτων είναι το κεφάλαιο σου

Αν ακούσεις από τους αναδόχους σου, ότι η επιτυχία σου στο MLM θα εξαρτηθεί από την λίστα ονομάτων σου, τότε να ξέρεις ότι αυτό είναι ένας ακόμα μύθος στο Network Marketing.

Είναι ο νούμερο ένα μύθος στο mlm ebook μου: 6 μύθοι στο MLM.  Θα πρέπει να γράψεις περίπου 200 ανθρώπους στην λίστα σου. Έτσι σου λένε. Και το καλύτερο?

Όλοι είναι πιθανοί συνεργάτες σου. Η απόλυτη βλακεία. Και εγώ με την λίστα μου μπόρεσα να γράψω λίγους ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχα πολλαπλασιασμό.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από την λίστα σου, δεν θα ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική σου πρόταση. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν έχει σημασία.

Γιατί να χάνεις άδικα τον χρόνο σου και να χαλαστείς με συγγενείς και φίλους? Γιατί δεν συγκεντρώνεσαι σε μία ομάδα ανθρώπων που πραγματικά ψάχνει κάτι καλύτερο? Που ψάχνει αυτό που προσφέρεις?

Λίστες email και social media

Αυτές οι λίστες μάλιστα. Τώρα μπήκαμε στο θέμα. Στο κλασικό MLM θα σου μιλήσουν για μία και μοναδική λίστα. Την λίστα ονομάτων (έγινε ποιο πάνω αναφορά). Μίλα σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους. Είδαμε τα αποτελέσματα.

Τι θα έλεγες όμως αν είχες μία λίστα με ας πούμε 2.000 email. Αυτά τα email να άνηκαν σε ανθρώπους που ψάχνουν την ευκαιρία τους στο διαδίκτυο και στο MLM.

Φαντάσου να είχες έναν πολύ καλό λογαριασμό στο Facebook. Να είχες περίπου 2.000 φίλους από τον χώρο του Network Marketing και να επικοινωνείς καθημερινά μαζί τους.

Τι λες λοιπόν? Θα άλλαζε αυτό την δουλειά σου? Θα αποτελούσαν αυτές οι λίστες δυναμικά εργαλεία για την ανάπτυξη σου στο MLM?

Εγώ πάντως θα απαντήσω με ένα κατηγορηματικό ΝΑΙ.

Επομένως, έχω αποτύχει στο Network Marketing. Από τα λάθη μου όμως έχω μάθει. Έβγαλα συμπεράσματα, τα διόρθωσα και γίνομαι συνεχώς καλύτερος.

Αν έχεις και εσύ παρόμοια μαθήματα και θέλεις να τα μοιραστείς μαζί μας, τότε μπορείς εύκολα να γράψεις ποιο κάτω ένα σχόλιο.

 

Know NO Limits
Dimis Grop