Τα 5 βιβλία προσωπικής ανάπτυξης που θα πρέπει να διαβάσεις

Η αυτοπεποίθηση είναι η τέχνη για να ζεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα ακόλουθα 5 βιβλία προσωπικής ανάπτυξης θα σου δείξουν τον σωστό δρόμο.

Με βοήθησαν να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ποιο ξεκάθαρα και απλά. Αποφάσισα να εφαρμόσω τις θεωρίες τους στην πράξη και να αλλάξω την ζωή μου.

Υπάρχουν πραγματικά πολλά βιβλία στην αγορά που περιγράφουν τρόπους και μεθόδους προσωπικής ανάπτυξης. Κάποια όμως έχουν σταθερή αξία και βοήθησαν αρκετούς να κάνουν μία θετική αλλαγή.

Έχω διαβάσει και εγώ αρκετά. Δεν γίνεται άλλωστε και αλλιώς. Αν θέλεις να γίνεσαι καλύτερος θα πρέπει η μελέτη να μην σταματήσει ποτέ.

Ξεκίνα και εσύ με τα 5 καλύτερα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης που προτείνω να διαβάσεις.

Πριν περίπου 5 χρόνια ξεκίνησα να διαβάζω τακτικά βιβλία. Μου έχει γίνει πλέον μία ευχάριστη συνήθεια. 20 με 30 λεπτά την ημέρα αφιερώνω στην νέα μου ασχολία.

Θέλω να σου συστήσω τα δικά μου 5 καλύτερα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης. Με αυτά ασχολήθηκα περισσότερο από τα υπόλοιπα και προχώρησα στην λεπτομερή μελέτη και ανάλυση.

Μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση και επί ημέρες και εβδομάδες σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να εφαρμόσω στην πράξη το περιεχόμενο τους.

Τις περισσότερες αντιλήψεις μου για τους ανθρώπους, την ζωή και το χρήμα, τις απέκτησα μελετώντας αυτά τα βιβλία και προτείνω να τα διαβάσεις και εσύ.

Τα 5 καλύτερα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης

 1. Γίνετε πλούσιοι με την δύναμη της σκέψης – Napoleon Hill

Think and Grow RichΤο βιβλίο του Napoleon Hill με τίτλο Think and Grow Rich αποτελεί για πολλούς την βάση για την προσωπική ανάπτυξη και την οικονομική σκέψη.

Οι περισσότεροι θα απαντήσουν με ένα δυνατό ΝΑΙ στην ερώτηση: Θέλεις να γίνεις πλούσιος? Ποιος είναι αυτός που θα έλεγε άλλωστε όχι.

Ρώτα όμως  και για το πλάνο τους. Μάλλον θα σκύψουν οι περισσότεροι το κεφάλι. Είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες? Να αφιερώσεις χρόνο, μελέτη και κόπο?

Αυτό που κράτησα από αυτό το βιβλίο είναι να ορίζω συχνά βραχυπρόθεσμους στόχους και να τους πετυχαίνω. Στόχους που με φέρνουν όλο και ποιο κοντά στον κύριο στόχο μου.

Οφείλεις να μαθαίνεις συνεχώς. Η γνώση και η εξέλιξη σου δεν θα πρέπει να σταματήσει ποτέ. Όποιος νομίζει ότι τα ξέρει όλα, θα απογοητευτεί και πολύ γρήγορα θα τον ξεπεράσουν οι υπόλοιποι.

Κανένας δεν πέτυχε τους στόχους του σε μία νύχτα. Η αντοχή θα παίξει στην πραγματοποίηση των στόχων σου καθοριστικό ρόλο.

Αυτές και πολλές άλλες τοποθετήσεις θα βρεις στο βιβλίο: Γίνετε πλούσιοι με την δύναμη της σκέψης του Napoleon Hill

 2. Πλούσιος μπαμπάς – Φτωχός μπαμπάς – Robert T. Kiyosaki

Rich Dad Poor DadΤο βιβλίο του Robert T. Kiyosaki πλούσιος μπαμπάς – φτωχός μπαμπάς.

Τι μαθαίνουν οι γονείς στα παιδιά τους? Αν είσαι καλός μαθητής και έχεις καλούς βαθμούς θα βρεις μία πολύ καλή δουλειά.

Ποιος από εμάς δεν άκουσε αυτή την συμβουλή. Δυστυχώς τα παραπάνω σήμερα δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία.

Χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις. Θα πρέπει να μιλάμε περισσότερα για την σημασία του χρήματος. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται 2 μπαμπάδες όπου μιλάνε για τα ίδια θέματα όμως με διαφορετική αντίληψη. Πως σκέφτονται για τα ίδια θέματα οι πλούσιοι και πως οι φτωχοί.

Τι μαθαίνουν οι πλούσιοι γονείς στα παιδιά τους? Να είσαι καλός μαθητής για να μπορείς να αγοράσεις μία επιχείρηση

Κύριο σημείο το οποίο μου έκανε εντύπωση και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου, είναι η διαφορά μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων.

  • Περιουσιακά στοιχεία = έσοδα
  • Υποχρεώσεις = έξοδα

Η παραπάνω εξίσωση φαίνεται απλή, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί την μεγαλύτερη παγίδα στην σύγχρονη εποχή μας. Για να έχεις οικονομική ευημερία θα πρέπει να αποκτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και να μειώσεις τις υποχρεώσεις σου.

Το βιβλίο θα το βρεις εδώ: Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki

 3. Πως να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή – Dale Carnegie

How To Win FriendsΑν θέλεις να πετύχεις σε αυτό που κάνεις, θα πρέπει να έχεις γύρω σου πολύ κόσμο. Κόσμο ο οποίος σε σέβεται και σε ακολουθεί.

Το βιβλίο του Dale Carnegie θα σου φανερώσει πώς να κάνεις φίλους, πως θα γίνεις δημοφιλής, πώς να επηρεάσεις το περιβάλλον σου, πως θα γίνεις επιτυχημένος με αυτό που κάνεις, πώς θα αποφύγεις την διαμάχη και πολλά άλλα …

Είναι πλέον ότι καλύτερο έχω διαβάσει για την βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων. Με έχει βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα τους συνανθρώπους μου και να αποφεύγω τις καθημερινές διαμάχες που πραγματικά καμία σημασία δεν έχουν.

Το να ασκείς κριτική σε κάποιον είναι τελικά μεγάλο σφάλμα. Δεν οδηγεί σε θετική εξέλιξη σε καμία των περιπτώσεων.

Κανένας δεν παραδέχεται εύκολα το λάθος του.  Από την φύση μας πιστεύουμε ότι δεν κάνουμε λάθη. Και αν ναι τότε πιστεύουμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Άρα η άσκηση κριτικής φέρνει τον συνομιλητή μας αυτόματα σε θέση άμυνας και η διαμάχη είναι αναπόφευκτη.

Χτυπάς τον απέναντι στο ευαίσθητο σημείο του. Την περηφάνια του. Προσπάθησε να τον καταλάβεις.

Αν θέλεις να αλλάξεις τον άλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα από τον εαυτό σου. Δώσε πραγματική αναγνώριση. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου.

Να χαμογελάς. Δεν κοστίζει τίποτα και όμως μπορείς με αυτό να πετύχεις τόσο πολλά. Ένα χαμόγελο ομορφαίνει τον κόσμο και μπορεί τελικά να κάνει θαύματα.

Να είσαι καλός ακροατής και να ενθαρρύνεις τους άλλους να μιλάνε για τον εαυτό τους. Το αγαπημένο θέμα μας. Ο εαυτός μας είναι ποιο σημαντικός. Ο πόνος σου στο δόντι θα σε απασχολήσει περισσότερο από 40 σεισμούς στην Ινδία.

Αυτά και πολλά άλλα θα βρεις στο βιβλίο How To Win Friends and Influence People του Dale Carnegie

 4. Η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ωρών – Timothy Ferriss

The 4-Hour WorkweekΧρόνος και κινητικότητα. Οι 2 ποιο σημαντικές αξίες για τον σύγχρονο πετυχημένο άνθρωπο. Περισσότερο και από τα χρήματα.

Πως όμως θα καταφέρεις από τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα να φτάσεις στις 4 ώρες εργασίας και να διατηρήσεις τον ίδιο μισθό?

Αυτό είναι και το κύριο θέμα στο βιβλίο του Timothy Ferriss The 4-Hour Workweek.

Αφιέρωσε χρόνο στην ουσία. Για παράδειγμα μην διαβάζεις εφημερίδες και μην βλέπεις τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Προσπάθησε να αποκτήσεις την δικιά σου γνώμη. Τι θα χάσεις? Απολύτως τίποτα. Θα δεις ότι τα σημαντικά θα τα μάθεις έτσι και αλλιώς.

Κύριο στόχος στο βιβλίο λοιπόν η εξοικονόμηση χρόνου. Πως μπορείς να έχεις τα ίδια και περισσότερα και να αφιερώνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Περιγράφει την απόλυτη αυτόματη επιχείρηση με κύρια βήματα:

  • Εύρεση αγοράς
  • Την έρευνα και τις δοκιμές
  • Τον αυτοματισμός και το outsourcing

Αυτό μπορεί στην σύγχρονη εποχή να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα μεγέθη εταιρειών και σε όλους τους κλάδους. Είναι ένα βιβλίο που θα σου ανοίξει τα μάτια.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ χρόνο και πιστεύουν ότι όλα θα πρέπει να περάσουν από το χέρι τους τότε σου συνιστώ να διαβάσεις επειγόντως το Η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ωρών – Timothy Ferriss.

5. The Compound Effect – Darren Hardy

The Compound EffectΟ συγγραφέας και ιδιοκτήτης του success magazine Darren Hardy, δημιούργησε πραγματικά κάτι πολύ δυναμικό με το The Compound Effect.

Τα στατιστικά του βιβλίου είναι εντυπωσιακά. Σε τι αναφέρεται ? Πολύ απλά και ξεκάθαρα. Θα πρέπει κάθε ημέρα να προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πολύ καλό παράδειγμα στο βιβλίο:

Έχεις την επιλογή. Να πάρεις αμέσως 3 εκατομμύρια ευρώ ή να λάβεις 1 λεπτό (cent). Το λεπτό είναι όμως είναι μαγικό και διπλασιάζεται συνεχώς.

Ποια θα ήταν η επιλογή σου? Τι ερώτηση. Μα φυσικά τα 3 εκατομμύρια. Σωστά? Ε λοιπόν λάθος. Το μαγικό λεπτό είναι η σωστή απάντηση.

Η δύναμη του πολλαπλασιασμού. Σε 2 ημέρες έχεις πλέον 2 λεπτά. Σε 10 ημέρες έχεις 5 ευρώ. Μετά από 31 ημέρες έχεις περίπου 11 εκατομμύρια.

Τι θέλει να μας πει με αυτό. Αντί λοιπόν να πάρουμε άμεσα κάποιο όφελος, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο, θα πρέπει για να ένα μεγάλο διάστημα να επιλέγουμε και να κάνουμε το σωστό. Να παίρνουμε την σωστή απόφαση.

Στο παράδειγμα μας, όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε το μαγικό λεπτό που πολλαπλασιάζεται. Θα έρθει η στιγμή που θα αποκτήσουμε το μέγιστο όφελος.

Στο βιβλίο αναφέρεται συνεχώς η λήψη των σωστών αποφάσεων και η ανάληψη ευθύνης αυτών. Πάντα θα υπάρχουν οι ατυχίες. Ανά πάσα στιγμή όμως θα πρέπει να είσαι σε θέση να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις.

Αυτό πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε να μας γίνει συνήθεια. Κάνε το σωστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα σου γίνει συνήθεια.

Ένα δυναμικό βιβλίο για κάθε άτομο που έχει σκοπό να φτάσει ψηλά.

 Ο επίλογος μου

Θεωρώ πολύ σημαντικό να επενδύει κάποιος στην προσωπική ανάπτυξη του. Ο τρόπος δεν έχει σημασία. Σεμινάρια, audio CD ή βιβλία. Σκοπός είναι να το κάνεις. Οφείλεις να αναπτύσσεις τον εαυτό σου συνεχώς.

Καλή η ειδικότητα αλλά και εμείς ως άνθρωποι θα πρέπει να μην μένουμε στάσιμοι. Θέλεις να γίνεις επιτυχημένος και πλούσιος? Τότε θα πρέπει να γίνεις πρώτα ο άνθρωπος που αξίζει αυτά τα αγαθά.

Εσύ ποια βιβλία έχεις διαβάσει? Ποια νομίζεις ότι θα έπρεπε να αναφερθούν σε αυτή την λίστα? Θα χαρώ για τα σχόλια σου.

 

Know NO Limits
Dimis Grop

2 σκέψεις στο “Τα 5 βιβλία προσωπικής ανάπτυξης που θα πρέπει να διαβάσεις”

  1. Εξαιρετική σελίδα αλλά απουσιάζει το δικό μου βιβλίο που έχει τον τίτλο. (Έρωτας. Η αρχή και το τέλος). Απαραίτητο συμπλήρωμα για την επίτευξη και διατήρηση των όποιων στόχων επιτύχουμε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.