30 λάθη που κάνουν οι ερασιτέχνες

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τους ερασιτέχνες και τα λάθη τους.  

Κάποια από αυτά τα έκανα και εγώ. Για αυτό και γνωρίζω για ποιο πράγμα μιλάω.

Θέλω να σε βοηθήσω να τα αποφύγεις.

Δεν με βλέπω ως επαγγελματία. Όχι προς το παρόν τουλάχιστον. Ξέρω όμως ότι κατευθύνομαι στο να γίνω.

Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια.

 

Les Brown

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί για λίγο. Θέλω να σου δείξω τον κόσμο του ερασιτέχνη.  

30 λάθη που κάνουν οι ερασιτέχνες

Θα σου αναφέρω 30 λάθη που κάνουν οι ερασιτέχνες και κάνουν διαφορετικά οι επαγγελματίες.

1) Οι ερασιτέχνες σταματούν μετά τις πρώτες τους επιτυχίες. Οι επαγγελματίες ξέρουν πως όποιος στηρίζεται στις δάφνες του, τις φοράει σε λάθος μέρος.

2) Οι ερασιτέχνες γιορτάζουν γεγονότα (έκανα εγγραφή). Οι επαγγελματίες γιορτάζουν διαδικασίες (4 παρουσιάσεις την ημέρα).

3) Οι ερασιτέχνες πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα καλά. Οι επαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά τι δεν μπορούν να κάνουν.

4) Οι ερασιτέχνες παίρνουν την κριτική προσωπικά και την αποφεύγουν. Οι επαγγελματίες αναζητούν μέντορες και προπονητές που τους επικρίνουν εποικοδομητικά.

5) Οι ερασιτέχνες ποντάρουν στην τύχη. Οι επαγγελματίες βασίζονται στη σταθερότητα και την ικανότητα.

6) Οι ερασιτέχνες παραιτούνται και υποκύπτουν σε προβλήματα και προκλήσεις. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι αυτά αποτελούν βήματα προς την επιτυχία.

7) Οι ερασιτέχνες μαντεύουν τι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην επιτυχία. Οι επαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και το κάνουν.

8) Οι ερασιτέχνες πηγαίνουν στην εκπαίδευση για να διασκεδάσουν. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση είναι η ρίζα της επιτυχίας – η εκπαίδευση δεν είναι πάντα διασκεδαστική.

9) Οι ερασιτέχνες επικεντρώνονται στις αδυναμίες τους και προσπαθούν να κρύψουν τις ιδιορρυθμίες τους. Οι επαγγελματίες επικεντρώνονται στις δυνάμεις τους και αποδέχονται τις ιδιορρυθμίες τους. Γνωρίζουν πως όποιος δεν έχει ιδιορρυθμίες, ανήκει απλά στο μέσο όρο.

10) Οι ερασιτέχνες κρατούν τα πάντα για τον εαυτό τους. Οι επαγγελματίες μεταδίδουν τις γνώσεις τους – ξέρουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν. Αν θέλεις να καταλάβεις κάτι καλά, εξήγησε το σε κάποιον άλλο.

11) Οι ερασιτέχνες θέλουν να έχουν δίκιο. Οι επαγγελματίες θέλουν να πετύχουν.

12) Οι ερασιτέχνες θέλουν οδηγίες βήμα προς βήμα. Οι επαγγελματίες θέλουν αρχές.

13) Οι ερασιτέχνες αποδίδουν την επιτυχία μόνο στον εαυτό τους. Οι επαγγελματίες μπορούν να παραδεχτούν ότι έχουν και τύχη.

14) Οι ερασιτέχνες σκέφτονται βραχυπρόθεσμα. Οι επαγγελματίες σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

15) Οι ερασιτέχνες υποβαθμίζουν άλλους για να φαίνονται ποιο επιτυχημένοι. Οι επαγγελματίες βοηθούν τους άλλους να μεγαλώσουν.

16) Οι ερασιτέχνες ενεργούν πάντοτε σε ομάδες και αποφεύγουν λάθη και αποφάσεις. Οι επαγγελματίες  είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρίσκο και την ευθύνη.

17) Οι ερασιτέχνες κατηγορούν πάντα άλλους. Οι επαγγελματίες ψάχνουν το σφάλμα στον εαυτό τους. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο.

18) Οι ερασιτέχνες είναι δημιουργικοί όταν τους φιλάει η μούσα τους. Οι επαγγελματίες  είναι δημιουργικοί κάθε μέρα. Είναι η δουλειά τους.

19) Οι ερασιτέχνες πηγαίνουν γρήγορα. Οι επαγγελματίες πάνε μακριά.

20) Οι ερασιτέχνες ακολουθούν πάντα την πρώτη ιδέα. Ο επαγγελματίες σκάβουν βαθύτερα.

21) Οι ερασιτέχνες πιστεύουν σε ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ χαμηλή και εκπαιδεύονται αναλόγως.

22) Οι ερασιτέχνες επικρίνουν την πραγματικότητα επειδή δεν είναι έτσι όπως την θέλουν. Οι επαγγελματίες  παίρνουν την πραγματικότητα ως δεδομένη και χτίζουν πάνω σε αυτή.

23) Οι ερασιτέχνες φοβούνται τον αντίθετο άνεμο. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι ένα αεροπλάνο μπορεί να απογειωθεί μόνο χάρη στην αντίθετη κίνηση.

24) Οι ερασιτέχνες πιστεύουν στο ταλέντο. Οι επαγγελματίες πιστεύουν στη σκληρή δουλειά.

Αν οι άνθρωποι ήξεραν πόσο πολύ δούλεψα για να τελειοποιήσω την τέχνη μου, δεν θα τους φαινόταν τελικά τόσο υπέροχη.

 

Μιχαήλ Άγγελος, 1475-1564, Ιταλός γλύπτης & ζωγράφος

25) Οι ερασιτέχνες επιδιώκουν πολλούς στόχους και έχουν πολλά πάθη. Οι επαγγελματίες αφιερώνουν τον εαυτό τους σε ένα πράγμα.

26) Οι ερασιτέχνες αποφεύγουν τα βαρετά και αναζητούν πολλά ενδιαφέροντα. Οι επαγγελματίες αποφεύγουν την απόσπαση της προσοχής και αναζητούν τη βαρετές διαδικασίες.

27) Οι ερασιτέχνες μιλούν, συζητούν και διαμαρτύρονται. Οι επαγγελματίες κάνουν πράξη.

28) Οι ερασιτέχνες πιστεύουν ότι μπορούν γρήγορα να γίνουν καλοί σε όλα. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν τον κανόνα των 10.000 ωρών.

29) Οι ερασιτέχνες βασίζονται στο Motivation. Οι επαγγελματίες στο Transpiration.

30) Οι ερασιτέχνες θέλουν να ξεπεράσουν τους άλλους. Οι επαγγελματίες κάθε φορά τον εαυτό τους.

Αν μου έλεγε κάποιος να περιγράψω την διαφορά του ερασιτέχνη με τον επαγγελματία σε μια πρόταση, τότε θα έλεγα:

Ο ερασιτέχνης έχει φτάσει στον προορισμό του. Ο επαγγελματίας είναι συνεχώς στο δρόμο.

Dimis Grop

Know no limits
Dimis Grop

Σχολιάστε

Θέλω να γραφτώ στο Newsletter και να λάμβάνω ενημερώσεις